Τριχόπτωση

και θεραπεία

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συχνά πρόκειται για φυσιολογική, εποχική απώλεια μαλλιών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κάποιες φορές η τριχόπτωση είναι παθολογική και οφείλεται σε κληρονομικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, ενός από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ανδρικής και γυναικείας εμφάνισης, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου.

Στις θεραπείες της τριχόπτωσης συγκαταλέγονται η φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία τριχόπτωσης με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες, αλλά και η Μεταμόσχευση Μαλλιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση της τριχόπτωσης για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ιδανικό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την ανδρική τριχόπτωση είναι οι εξής: 1) Ανδρογενετική αλωπεκία, συνηθέστερη στους άνδρες, 2) Χρόνιες ασθένειες, 3)Δερματικές παθήσεις, 4) Αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, 5) Κακή διατροφή και Stress.

Για τις γυναίκες, οι παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση είναι: 1) Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, 2) Παθήσεις του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς αδένα, 3) Αδενώματα υπόφυσης όπως προλακτίνωμα, 4) Νεοπλασίες επινεφριδίων και ωοθηκών που οδηγούν σε υπερβολική έκκριση ανδρογόνων, 5) Χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, 6) Λήψη αντισυλληπτικών, 7) Σύνδρομο Cushing.

Τι είναι η τριχόπτωση και η αλωπεκία;

Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής ή και ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να είναι απόρροια κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ή φαρμακευτικής αγωγής. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, ωστόσο είναι πιο συχνή στους άνδρες. Η «φαλάκρα» ή αλωπεκία τυπικά αναφέρεται σε απώλεια τριχών από το κεφάλι.

Αίτια και συμπτώματα τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που ευνοούν την εξέλιξη της νόσου. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ηπιότερα ή σοβαρότερα προβλήματα τριχόπτωσης είναι: Κληρονομικότητα, Άγχος και στρες, Ανοσολογικά προβλήματα, Ορμονικοί παράγοντες, Εγκυμοσύνη και θηλασμός, Εξαντλητικές δίαιτες, Μετεγχειρητικό στρες, Φάρμακα, Θυρεοειδοπάθεια, Νεφροπάθειες, Αυτοάνοσα νοσήματα, Σιδηροπενική αναιμία, Σακχαρώδης διαβήτης, Φλεγμονή από μικρόβια και βακτήρια, Νεοπλασίες δέρματος, Τραύματα, Έγκαυμα, Ακτινοθεραπεία, Hair styling

Πότε μπορεί να εκδηλωθεί τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση μπορεί να εκδηλωθεί είτε αιφνίδια είτε σταδιακά και τα συμπτώματά της μπορεί να είτε περισσότερο είτε λιγότερο έντονα. Μπορεί να επηρεάσει μόνο το κεφάλι ή και ολόκληρο το σώμα. Κάποιες μορφές αλωπεκίας είναι προσωρινές και άλλες είναι μόνιμες.

Συμπτώματα τριχόπτωσης

Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι:

  • Σταδιακή αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού
  • Κυκλική ή τμηματική φαλάκρα
  • Αιφνίδια αραίωση των μαλλιών
  • Απώλεια τριχών σε όλο το σώμα
  • Σημεία «φαλάκρας» που επεκτείνεται στο κρανίο
Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό και βρείτε λύση άμεσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944683381