Σπίλοι – Ελιές

και θεραπεία

Οι Σπίλοι, κοινώς γνωστοί ως “Ελιές” είναι ένας καλοήθης πολλαπλασιασμός των κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μας. Κάποιοι υπάρχουν ήδη από τη γέννηση ενώ άλλοι παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Γενετικοί είναι παράγοντες που καθορίζουν τον αριθμό και το είδος των σπίλων, ωστόσο η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους.

Συχνά είναι επιθυμητό να αφαιρεθεί ένας σπίλος, είτε επειδή είναι ύποπτος για εξαλλαγή, είτε επειδή δημιουργεί αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με Laser ή χειρουργικά, κατόπιν συνεννόησης με το δερματολόγο.

 Κατά τη χαρτογράφηση καταγράφονται οι σπίλοι του σώματος με τη χρήση ψηφιακής φωτογράφισης, ανάλυσης και αποθήκευσης των δερματοσκοπικών εικόνων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνιστάται η χαρτογράφηση των σπίλων να γίνεται μία φορά το χρόνο, εκτός αν θεωρηθεί αναγκαία η επανεξέταση κάποιου σπίλου σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Διάφορες αλλοιώσεις του δέρματος συγχέονται συχνά με τους σπίλους/ελιές του δέρματος. Στις αλλοιώσεις αυτές συγκαταλέγονται οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, τα θηλώματα, οι μυρμηγκιές, τα δερματοϊνώματα, τα αιμαγγειώματα, οι τηλαγγειεκτασίες, οι πανάδες, το μέλασμα, οι κερασόχροες κηλίδες, τα νευροϊνώματα κ.ά.

Τι είναι η χαρτογράφηση των σπίλων;

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι η διαδικασία κατά την οποία καταγράφεται ο ακριβής αριθμός και η θέση των σπίλων στο σώμα. Για την πραγματοποίηση της χαρτογράφησης χρησιμοποιείται ψηφιακό δερματοσκόπιο, με το οποίο ελέγχεται το μέγεθος, το σχήμα, το περίγραμμα και το χρώμα του κάθε σπίλου.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για να κάνει κάποιος χαρτογράφηση σπίλων;

Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων είναι απαραίτητη σε άτομα με:

  • πολλαπλούς-δυσπλαστικούς σπίλους,
  • ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος,
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
  • ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων.

Που συμβάλλει η χαρτογράφηση σπίλων;

Η χρήση της δερματοσκόπησης και της ψηφιακής χαρτογράφησης σπίλων συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και στον περιορισμό των άσκοπων χειρουργικών αφαιρέσεων καλοήθων δερματικών μορφωμάτων, με την προϋπόθεση ότι διενεργείται από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στην τεχνική αυτή δερματολόγο.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι μια μορφή κακοήθειας που προέρχεται από εξαλλαγή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν μελανίνη). Η αυξανόμενη συχνότητα των κρουσμάτων το καθιστά ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νοσήματα στον άνθρωπο. Το μελάνωμα είναι απολύτως θεραπεύσιμο αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό και βρείτε λύση άμεσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944683381