Λεύκη

και θεραπεία

Η Λεύκη είναι δερματική πάθηση κατά την οποία περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων χάνουν σταδιακά την φυσιολογική τους χρωστική (μελανίνη) και γίνονται λευκές. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 10-30 ετών. Η αυτοάνοση αυτή νόσος, εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων και πλακών σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, τις μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα, καθώς και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες (φαινόμενο Koebner). Πρόκειται για μία αρκετά κοινή δερματολογική πάθηση και είναι συχνότερη σε χώρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού παγκοσμίως, έχοντας συνήθη ηλικία εμφάνισης τα 20 περίπου χρόνια.

Αρκετές φορές οι άνθρωποι που εμφανίζουν δεν γνωρίζουν το τρόπο θεραπείας. Η αντιμετώπιση της Λεύκης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη το όφελος της θεραπείας σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες που έχει κάθε μια από αυτές. Τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διαθέσιμων θεραπειών ποικίλλουν και δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούν τον πλήρη επαναχρωματισμό της περιοχής. Μερικές από τις θεραπείες που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της Λεύκης είναι: 1) Φωτοθεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες UVB – φωτόλουτρα PUVA, 2) Θεραπεία με Laser Excimer, 3) Τοπικά Κορτικοστεροειδή, 4) Τοπική χρήση αναστολέων Καλσινευρίνης, 5) Τοπική χρήση ανάλογων Βιταμίνης D, 6) Συστηματικά Κορτικοστεροειδή.

Η απώλεια του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί;

Η απώλεια του χρώματος μπορεί να εμφανιστεί: Στο δέρμα, στα μαλλιά, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το στόμα, τις βλεφαρίδες, στα γένια. Φυσιολογικά, το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος καθορίζεται από τη μελανίνη. Η λεύκη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη αποπίπτουν (κυτταρικός θάνατος) ή σταματούν να λειτουργούν. Επηρεάζει όλους τους τύπους δέρματος, ωστόσο είναι πιο εμφανής σε σκούρα δέρματα.

Οι τύποι της λεύκης

Γενικευμένη: παρουσιάζεται αποχρωματισμός σε μεγάλη έκταση και διαφορετικά σημεία του σώματος. Είναι ο πιο συχνός τύπος.

Τμηματική: παρουσιάζεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος αλλά δεν είναι εκτεταμένα και βρίσκονται στη μία πλευρά.

Εντοπισμένη ή εστιακή: παρουσιάζεται σε μικρό κομμάτι του σώματος και συνήθως είναι απόρροια ενός τραυματισμού στο σημείο, το οποίο εξελίχθηκε σε εκδήλωση λεύκης.

Καθολική: παρουσιάζεται αποχρωματισμός του δέρματος του σώματος σε ποσοστό περίπου 90% της συνολικής επιφάνειας.

Συχνότητα εμφάνισης

Εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 1-2% του γενικού πληθυσμού και σε όλες τις φυλές.

Η μέση ηλικία εκδήλωσης είναι τα 18-20 έτη. Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί και σε παιδιά, σε ποσοστό 0,01-2%.

Παρόλο που οι γυναίκες συνήθως είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, τα ποσοστά εμφάνισής της δείχνουν να μοιράζονται.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική ούτε επικίνδυνη για την υγεία του πάσχοντος. Κυρίως προκαλεί άγχος και στενοχώρια. Η αντιμετώπισή της εστιάζει κυρίως στην αποκατάσταση των σημαδιών και των κηλίδων, ωστόσο δεν μπορεί να προληφθεί η επέκτασή τους και σε άλλα σημεία του σώματος ή η υποτροπή.

Προστασία

Η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως αναγκαία. Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από λεύκη θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά, με προστασία ευρέος φάσματος κατά των UVA/UVB, να έχει δείκτη προστασίας 50+ και να είναι αδιάβροχο. Πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του δέρματος, τουλάχιστον 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό και βρείτε λύση άμεσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944683381