Βιοψία Δέρματος

Με τη βιοψία δέρματος συλλέγουμε κύτταρα ή δείγματα δέρματος από την επιφάνεια του σώματός σας. Το δείγμα που λαμβάνεται με τη βιοψία δέρματος εξετάζεται για να μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ιατρική σας κατάσταση. Ένας γιατρός χρησιμοποιεί μια βιοψία δέρματος για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό ορισμένων ασθενειών.

 

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι βιοψίας δέρματος:
Βιοψία με ξύρισμα: Ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα εργαλείο παρόμοιο με ένα ξυράφι για να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα από τα άνω στρώματατου δέρματος (επιδερμίδα και ένα τμήμα του χορίου). Η βλάβη ξυρίζεται παράλληλα με την επιφάνεια του δέρματος, δεν αφαιρείται ολόκληρη και συνήθως μετά τη διαδικασία δεν χρειάζονται ραφές.

Βιοψία με κόπτουσα βελόνη: Ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα κυλινδρικό εργαλείο, το οποίο περιστρέφεται μέσα στο δέρμα, για να
αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων και βαθύτερων στρωμάτων (επιδερμίδα, το χόριο και επιφανειακό λίπος). Κάποιες φορές ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης, μετά από αυτό το είδος βιοψίας, μπορεί να χρειαστούν ραφές για το κλείσιμο του τραύματος.

Βιοψία με εκτομή: Ένας γιατρός χρησιμοποιεί ένα μικρό μαχαίρι (νυστέρι) για να αφαιρέσει μια ολόκληρη μάζα ή μια ολόκληρη περιοχή με δερματική βλάβη, συμπεριλαμβανομένου και υγιούς δέρματος γύρω από τη βλάβη. Το δέρμα τέμνεται κάθετα μέχρι το υποδόριο λίπος ή αφαιρείται και μέρος αυτού. Μετά από τη βιοψία συνήθως χρειάζονται ραφές για τη σύγκλειση του τραύματος.

Λόγοι για τους οποίους γίνεται μια βιοψία δέρματος:
Μια βιοψία δέρματος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό συγκεκριμένων παθήσεων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση μιας βλάβης του δέρματος. Μια βιοψία δέρματος μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση ή για να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων του δέρματος όπως οι εξής:

  • Ακτινική κεράτωση
  • Πομφολυγώδη νοσήματα και άλλες φυσαλιδώδεις δερματοπάθειες
  • Δερματίτιδα, ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος
  • Καρκίνοι του δέρματος όπως: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και μελάνωμα
  • Λοιμώξεις του δέρματος
  • Δερματικά θηλώματα
  • Ύποπτους σπίλους ή άλλες μάζες
  • Κονδυλώματα
Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό και βρείτε λύση άμεσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944683381