Ακμή

και θεραπεία

Τα αντιαισθητικά και συχνά επώδυνα σημάδια ακμής αποτελούν το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γυναίκες και άνδρες πολλών ηλικιών. Είναι γεγονός ότι η ακμή επηρεάζει την ψυχολογία του ατόμου. Συνήθως κάνει την εμφάνισή της κατά την εφηβεία και εξασθενεί σταδιακά μέχρι τα 30 έτη. Σπανιότερα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και την ηλικια των 50.

Για την αντιμετώπιση της ακμής εφαρμόζεται μία εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη τόσο στον ειδικό τύπο δέρματος κάθε ασθενούς όσο και στις απαιτήσεις του. Το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την επίτευξή του εξαρτώνται από την περιοχή εμφάνισης της ακμής. Ωστόσο με επιμονή και με την κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να περιμένουμε το καλύτερο.

Στην αιτιοπαθογένια της ακμής ενηλίκων σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν:

  • – Η κληρονομικότητα: Συνηθέστερη σε γυναίκες που οι μητέρες τους έπασχαν από Ακμή μετά τα 25 τους χρόνια.
  • – Οι ορμονικοί παράγοντες: Τοπικά, στους σμηγματογόνους αδένες, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη. Η τελευταία οδηγεί σε σμηγματόρροια και αύξηση της κερατινοποίησης, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο αποικισμός του τριχοσμηγματογόνου πόρου με το P. acnes.
  • – Η χρήση καλλυντικών με βαζελίνη και φυτικά έλαια.
  • – Το κάπνισμα.
  • – Το stress.
  • – Η χρήση φαρμάκων όπως, κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά κ.α.

Σε ποιούς παράγοντες οφείλεται η ακμή;

Διάφοροι παράγοντες συνεργάζονται ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη βλάβη της ακμής, που είναι ο φαγέσωρας. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η υπερπλασία και υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα δεν μπορεί να βγει από το θύλακο του πόρου γιατί αυτός κλείνει και δημιουργείται έτσι ο φαγέσωρας.

Ποια είναι τα είδη της ακμής;

Η φαγεσωρική, η φλεγµονώδης και η κυστική. Η φαγεσωρική είναι ήπιας μορφής ακµή κατά την οποία εµφανίζονται σπυράκια και λευκά ή µαύρα στίγµατα. Φλεγµονώδης ονομάζεται όταν τα σπυράκια ή τα στίγµατα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώµα µαζί µε ορατό πύον και κυστική είναι η πλέον σοβαρή µορφή της ασθένειας, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσµα µιας γενικευµένης λοίµωξης.

Πώς θεραπεύεται;

Τα πρώτα σημάδια ακμής µπορούν να θεραπευτούν µε τοπικές κρέµες και gel, τα οποία περιέχουν ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζολίου που ελευθερώνουν τους φραγµένους πόρους στην επιδερµίδα. Για μια σοβαρή ακμή έχουμε άλλες δυο-τρεις επιλογές: την ισοτρετινοΐνη (µια εξαιρετικά ισχυρή θεραπεία για την ακµή) το λέιζερ ή τη φωτοδυναµική θεραπεία.

Νικήστε την ακμή πριν εμφανιστεί

Ο καλός καθαρισµός και η ήπια απολέπιση της επιδερµίδας του προσώπου σας είναι ο πρώτος και βασικότερος κανόνας.

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας µε τα χέρια σας.

Μην πειράζετε κανένα σπυράκι, ακόµη κι αν δεν έχετε ακµή.

Τρώγε υγιεινές τροφές, μείωσε το λίπος, πίνετε πολύ νερό, µην καπνίζετε, κοιµηθείτε καλά.

Ραντεβού

Κλείστε ραντεβού με τον ιατρό και βρείτε λύση άμεσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944683381