Άρθρα


Botox

Είναι μια πρωτεΐνη, βουτιλινική τοξίνη τύπου Α, που παράγεται από το μικρόβιο clostiridium botulinum. Στην κοσμετική δερματολογία το botox εφαρμόζεται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης στο πρόσωπο.

Πώς δρα όμως το Botox;
Η δράση της τοξίνης προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας των μυών του προσώπου που ευθύνονται για τις ρυτίδες έκφρασης. Τέτοιες είναι οι ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες στο μεσόφρυο, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας). Η θεραπεία με botox είναι μια ανώδυνη διαδικασία σχετικά γρήγορη, η οποία, όταν εφαρμόζεται από έμπειρο ιατρό, μειώνει τις ρυτίδες στο πρόσωπο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσική όψη και εκφραστικότητα του ατόμου. 

Πού όμως μπορεί να εφαρμοστεί το botox;
Εφαρμόζεται για μείωση ρυτίδων στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, γύρω από τα μάτια, για τη μείωση των ρυτίδων στη μύτη (bunny lines), για τη μείωση των ρυτίδων του καπνιστή. Μετά την εφαρμογή, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Υπάρχουν όμως ανεπιθύμητες ενέργειες;
Σπάνια εμφανίζονται. Αν εμφανιστούν είναι παροδικές, όπως μικρές εκχυμώσεις στο σημείο εφαρμογής.

Η διάρκεια επίδρασης του φαρμάκου, κατά περίπτωση, μπορεί να έχει διάρκεια έως και 4 μήνες και μπορεί να εφαρμοστεί έως 4 φορές το χρόνο. 
Πέρα από την κοσμετική δερματολογία, το botox χρησιμοποιείται και σε άλλες παθήσεις στην ιατρική, όπως για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, στο βλεφαρόσπασμο, στην σπαστική παράλυσή και σε άλλες παθήσεις. 

Χημικό Peeling

Είναι χημικά διαλύματα που εφαρμόζονται στο δέρμα, με αποτέλεσμα την απολέπιση της επιδερμίδας ή/και του χορίου και εν συνεχεία την αναγέννησή τους με δημιουργία νέου ιστού. Υπάρχουν τρεις τύποι χημικού peeling. Το επιφανειακό, το μεσαίο και το βαθύ. 

Πότε εφαρμόζεται το peeling;
Εφαρμόζεται για τη μείωση ρυτίδων και λεπτών γραμμών του δέρματος, για την αντιμετώπιση ουλών ακμής, δυσχρωμιών, μελάσματος, πανάδων, φωτογήρανσης, για την αντιμετώπιση ακτινικών υπερκερατώσεων και ξανθελασμάτων. 

Βελτιώσεις που εμφανίζονται στο δέρμα σας μετά από μια σειρά εφαρμογών:
 • Λείανση των λεπτών γραμμών που έχουν προκληθεί από τον ήλιο και την ηλικία
 • Μείωση των ρυτίδων που έχουν προκληθεί από τον ήλιο και την ηλικία
 • Πιο λεία, πιο απαλή υφή του δέρματος
 • Λείανση των ακνεϊκών ουλών
 • Μείωση μεγέθους πόρων δέρματος 
 • Εξομάλυνση δυσχρωμιών
 • Πιο φωτεινό ή λαμπερό δέρμα 

Σημεία όπου μπορείτε να δείτε βελτίωση
 • Μέτωπο
 • Μεσόφρυο, πηγούνι
 • Πόδι χήνας
 • Παρειές (μάγουλα), γύρω από τα μάτια, ρυτίδες καπνιστού
 • Ντεκολτέ, ώμοι, πλάτη
 • Χέρια 

Η διαδικασία εφαρμογής είναι γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μπορεί να παρατηρηθεί ένα ήπιο ερύθημα και απολέπιση, η οποία μέσα σε μια βδομάδα θα έχει εξαφανιστεί, ανάλογα με το είδος του peeling που θα εφαρμοστεί. Τα peeling μπορεί να εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο έως το Μάιο και μπορεί να επαναληφθούν από 3 έως 8 συνεδρίες το χρόνο. 

Νήματα PDO

Τα PDO νήματα λίφτινγκ είναι συνθετικά βιοαπορροφήσιμα μονόκλωνα ράμματα που χρησιμοποιούνται σε αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις εδώ και 30 χρόνια. 

Πώς λειτουργούν όμως τα PDO νήματα;
Εφαρμόζονται υποδερμικά και παράγεται αντίδραση τύπου ξένου σώματος και διαδικασία επούλωσης τραύματος. Αυτό επάγει την ενεργοποίηση ινοβλαστών και την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Είναι σύντομη θεραπεία, χωρίς τομές και ουλές. 

Είναι ασφαλής μέθοδος;
Είναι μια ασφαλής μέθοδος που αντικαθιστά το χειρουργικό lifting και δεν απαιτείται νοσηλεία. Τα νήματα χαρίζουν σύσφιγξη στο δέρμα, βελτιώνουν το περίγραμμα του προσώπου και επανασχηματίζουν το περίγραμμα αυτού. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές αμέσως μετά την εφαρμογή και βελτιώνεται καθώς αρχίζει η παραγωγή του κολλαγόνου, τους επόμενους μήνες. 

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή τους;
Ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή είναι οι εκχυμώσεις (μώλωπες), οι οποίες απορροφούνται σε λίγες ημέρες. Τα νήματα μπορεί να εφαρμοστούν στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος.

Fillers με Υαλουρονικό

Το Υαλουρονικό είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος. Είναι ένα υλικό γεμίσματος των ρυτίδων και των χειλιών. 

Πού εφαρμόζεται;
Εφαρμογή έχει στις ρυτίδες χειλιών γύρω από το στόμα, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στις ρυτίδες κάτω από τα μάτια και στα ζυγωματικά. 

Πώς δρα όμως το υαλουρονικό;
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει υαλουρονικό, αρχίζει να γίνεται ξηρό και μειώνεται ο όγκος του. Το υαλουρονικό αναζωογονεί, μειώνει ή απαλύνει τις ρυτίδες και τις πτυχώσεις. Επανορθώνει το χαμένο όγκο στα μάγουλα και το πηγούνι και επαναπροσδιορίζει και αναμορφώνει το περίγραμμα του προσώπου και τα χείλη.

Πόσο διαρκεί το υαλουρονικό;
Η διάρκεια εφαρμογής είναι σύντομη και η επιστροφή στις κοινωνικές υποχρεώσεις είναι άμεση. Επανάληψη συνήθως απαιτείται μετά από 1 με 1,5 χρόνο. 

Μεσοθεραπεία

Η μεσοθεραπεία είναι η εφαρμογή επιφανειακά στο δέρμα βιταμινών, αμινοξέων και ελευθέρου υαλουρονικού, που έχουν σκοπό την τόνωση του δέρματος, την ενυδάτωση, τη σύσφιγξη, τη λάμψη και τη μείωση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών. 

Πώς εφαρμόζεται;
Γίνονται μικρές εγχύσεις του υλικού με πολύ μικρή βελόνα επιφανειακά στο δέρμα. Είναι σύντομη θεραπεία και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις κοινωνικές του υποχρεώσεις. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες προσώπου.